foto
Ruimte voor talent
Ruimte voor talent
WZ logo

Chromebook uit beheer halen

Ben je als leerling in het bezit van een eigen Chromebook en ga je de school verlaten of deze Chromebook vervangen door een andere? Lees dan de informatie op deze pagina goed door om te zien wat je moet doen.

wat moet er precies gebeuren?

Je Chromebook is vanuit de school beheerd om een optimale werking te garanderen. Om dit beheer op te heffen moeten er twee dingen gebeuren (in deze volgorde):
 1. De school moet de Chromebook uit het beheersysteem halen.
 2. Je moet zelf je Chromebook resetten naar fabrieksinstellingen om de beheerinstellingen ook aan de Chromebookkant definitief te verwijderen. Verder op deze pagina wordt uitgelegd hoe je dit doet.

voorbereiding

Het kan zijn dat je vanuit de school al een melding hebt gekregen dat je Chromebook uit beheer is gehaald. Als dat zo is dan kun je verder met deze procedure.
Heb je (nog) geen melding gekregen vanuit de school, neem dan contact op met de Servicedesk van school om dit alsnog te laten doen. Je kunt het stappenplan pas uitvoeren als de school aangegeven heeft dat aan haar kant de Chromebook is verwijderd. Houd als je contact opneemt met de Servicedesk het serienummer van je Chromebook bij de hand zodat de juiste Chromebook zal worden verwijderd.

Kan ik zien of de Chromebook nog onder beheer valt?

Je kunt op de Chromebook zelf niet zien dat de Chromebook aan de schoolkant wel of niet al uit beheer is gehaald. Zolang het stappenplan niet is doorlopen blijf je bv. in het menu zien dat het apparaat wordt beheerd door csgwillemdezwijger.nl.
Screenshot-2018-07-13-at-10-03-09.png
Dus ook als de school bevestigd heeft dat de Chromebook uit beheer is gehaald zul je deze melding nog zien zolang je het stappenplan nog niet hebt uitgevoerd.

veilig stellen van je gegevens op de Chromebook

BELANGRIJK! Je Chromebook maakt gebruik van opslag in de cloud. Voor je schoolgegevens is dat in de Office 365 omgeving en als je zelf een privé-account hebt ingesteld op je Chromebook in de Google cloud. Als je je Chromebook reset naar fabrieksinstellingen worden alleen lokale instellingen en bestanden verwijderd, niet die in de cloud. 
Wil je er zeker van zijn dat je bestanden bewaard blijven, verzeker je er dan van dat je een kopie in de cloud hebt staan voordat je aan het stappenplan begint.
Bedenk ook dat als je de school verlaat je account op korte termijn uitgeschakeld gaat worden zodat je niet meer bij eventueel achtergebleven document kunt komen in de Office 365 omgeving.
Lokale bestanden kun je terugvinden met behulp van de Bestanden app op je Chromebook:

Screenshot-2018-07-13-at-13-33-12.png

 1. Google Drive: alles wat hierin staat is (ook) in de Google cloud opgeslagen. In de map Offline zou je misschien nog iets kunnen hebben staan maar meestal zal deze leeg zijn.
 2. De Downloads map bevat eventuele documenten die je hebt gedownload naar je Chromebook. Ook deze map is vaak gewoon leeg maar controleer het wel even want deze map wordt sowieso door het stappenplan gewist.
Doe het controleren van de bestanden zowel vanuit je schoolaccount als vanuit je privé google account als je die hebt ingesteld op je Chromebook.

stappenplan

Dit stappenplan beschrijft hoe je je Chromebook kunt herstellen naar fabrieksinstellingen. De blauwe tekst geeft aan welke handeling je precies moet verrichten, de overige tekst beschrijft wat er verder gebeurt.
 1. Begin de resetprocedure door onderstaande toetsen op je Chromebook tegelijkertijd in te drukken (esc, Refresh en Aan/Uit):acer-chromebook-11-keyboard-key-replacement.png

  De Chromebook gaat nu eerst uit en dan weer aan. Je krijgt dan een scherm te zien met een groot geel uitroepteken en de tekst:
  Chrome OS is missing or damaged.

  Please insert a recovery USB stick or SD card.

 2. Druk nu op de toetscombinatie Ctrl +  D
  Op het scherm verschijnt nu de tekst:
  To turn OS verification OFF, press ENTER. Your system will reboot and local data will be cleared. To go back, press ESC.
 3. Druk op Enter
  Het scherm gaat even zwart en komt dan in het volgende scherm terug met de tekst *:
  OS verification is OFF Press SPACE to re-enable.
 4. Druk opnieuw op Ctrl + D
  De lokale gegevens worden nu verwijderd en de Chromebook wordt teruggezet op de fabrieksinstellingen. Dit kan ongeveer 15 minuten duren.
  Als de Chromebook klaar is met de reset verschijnt:
  OS verification is OFF
  Press ENTER to confirm you wish to turn OS verification on. Your system will reboot and local data will be cleared.
  To go back, press ESC.
 5. Druk op Enter
  In het scherm verschijnt nu de volgende tekst:
  OS verification is ON.
  Your system will reboot and local data will be cleared.

  Het systeem zal herstarten en is nu weer helemaal schoon. Je kunt jezelf weer aanmelden met je eigen Google account. Alle instellingen, apps en informatie die je in de Google omgeving had staan zullen weer zichtbaar worden.
Mocht er tijdens deze procedure iets fout zijn gegaan of andere meldingen komen, neem dan even contact op met de Servicedesk van school om een oplossing te vinden.
 
* Het kan zijn dat je deze afwijkende melding krijgt in het scherm:
De eigenaar van het apparaat heeft de ontwikkelaarsmodus uitgeschakeld voor dit apparaat. Vraag de eigenaar van het apparaat de beperking te verwijderen als je de ontwikkelaarsmodus wilt gebruiken.
Het systeem wordt opnieuw opgestart in de geverifieerde modus.

Na een korte tijd zal de Chromebook herstarten en krijg je weer een paar basisschermen te zien om je Chromebook in te stellen waarna je weer een loginscherm voor school te zien krijgt.
Neem in dit geval contact op met de Servicedesk van school om dit te verhelpen: meestal is de oorzaak te vinden in het feit dat de beheermodus voor deze Chromebook nog niet is opgeheven.