Een Chromebook huren of kopen voor uw kind
Vanaf het schooljaar 2017-2018 werken alle brugklassers met een eigen Chromebook. We hebben dit device gekozen na verschillende pilots rond digitaal leren.
We werken met
Chromebooks omdat dit snelle, betrouwbare en betaalbare laptops zijn. Een Chromebook is ideaal voor iedereen die dagelijks lichte computertaken uitvoert, zoals mailen, documenten maken, surfen op het internet en opslaan van foto’s. In combinatie met een prima werkende wifi in de hele school krijgen leerlingen les in een up-to-date digitale leeromgeving.
De WZ biedt ouders een beperkte keuze uit een aantal Chromebooks bij één leverancier. Dit doen we om ervoor te zorgen dat uw kind een Chromebook bezit die ook werkt met de applicaties (‘apps’) en de digitale lesmethoden en daarnaast verbinding kan maken met het draadloze netwerk op school. De prijs-kwaliteitverhouding en de kosten voor de ouders zijn de belangrijkste selectiecriteria bij de keuze voor een leverancier.
Door voor één leverancier te kiezen garanderen we dat:
- u op eenvoudige wijze een Chromebook kunt bestellen;
- u kunt kiezen uit kopen of huren, met een betaalbare verzekering tegen schade, verlies en diefstal;
- uw kind bij schade, verlies of diefstal direct op school een vervangende Chromebook kan gebruiken;
- uw kind en alle andere brugklassers vanaf dag 1 beschikken over een werkende Chromebook met een uniforme inrichting, die meteen in de lessen kan worden gebruikt;
- elke brugklasdocent vanaf het begin van het schooljaar in de les mee kan kijken op de Chromebooks van de leerlingen, zodat de kwaliteit van de les beter wordt gewaarborgd.
Na aanmelding van uw kind ontvangt u aanvullende informatie over hoe u de Chromebook kunt aanschaffen.
Veelgestelde vragen over digitale lessen en Chromebooks op de WZ
Waarom kiest de WZ voor een Chromebook?
- Dit device sluit aan bij het leerdoel om binnen en buiten school te leren. Leerlingen hebben via dit device toegang tot digitaal lesmateriaal en Office 365. Hiervoor is een wifinetwerk vereist.
- Een Chromebook is goedkoper dan een vergelijkbaar device dat onder Windows of MacOS/iOS (Apple) draait.
- Een Chromebook start snel op, heeft een accuduur die volstaat voor een lesdag, en kent minder risico’s voor virussen omdat er in de cloud wordt gewerkt.
Hoe zorgt de WZ dat leerlingen vaardig zijn in het gebruik van een Chromebook?
Leerlingen uit de groepen 8 hebben op verschillende manieren les gehad in en met ICT. In de brugklas maken we een nieuwe start tijdens het vak ICT en Media. We leren de leerlingen omgaan met het Office-pakket, nieuwe media, samenwerken in onze Office 365-cloudomgeving en effectief omgaan met alle mogelijkheden van een Chromebook. Leerlingen ontwikkelen hun ‘mediawijsheid’. Ze leren hierbij bewust, kritisch en vaardig omgaan met social media en het internet, zodat zij onder andere weten hoe om te gaan met hun eigen privacy en die van anderen.
Uw kind ontvangt op de eerste schooldag een eigen, volledig ingerichte Chromebook. In een van de eerste lessen gaan leerlingen onder begeleiding van docenten en ICT-ers van school aan de slag, zodat ze toegang krijgen tot Magister, de digitale content van de lesmethoden, etc.
Kunnen leerlingen ook andere dingen doen tijdens de les?
Iedere brugklasleerling heeft een eigen Chromebook, gevuld met educatieve apps en andere – eigen – webapps. Tijdens studievaardigheidslessen leren ze hoe ze kunnen voorkomen dat ze tijdens een les worden afgeleid door spelletjes of social media.
Indien nodig kan de docent met het programma ‘Lightspeed’ de Chromebooks beheren door enkel toegang te geven tot de opdracht of door mee te kijken op het scherm. (Dit kan alleen binnen school!) De docent kan zo alle Chromebooks ook centraal aansturen. Zo zorgen docenten dat leerlingen ‘bij de les blijven’.
Moeten de leerlingen hun Chromebook elke dag meenemen?
We verwachten dat leerlingen hun eigen Chromebook elke les opgeladen bij zich hebben. Na de lesdag nemen ze hun device mee naar huis om hun huiswerk te maken en laden het apparaat op voor de volgende schooldag.
Welke klassen krijgen digitaal onderwijs met een Chromebook?
We voeren werken met Chromebooks stapsgewijs in. Vanaf het schooljaar 2017-2018 werkten de nieuwe brugklasleerlingen met een Chromebook. Zo wordt het digitaal onderwijs gefaseerd ingevoerd.
Krijgen de brugklasleerlingen nog wel boeken?
Ja, voorlopig gebruiken brugklasleerlingen voor bijna alle vakken ook nog boeken.
Wat doet de school aan digitale beveiliging?
De school beschikt over een beschermd (draadloos) netwerk, waar voortdurend een veilige digitale omgeving wordt gegarandeerd.
Wat doet de school aan de bescherming van de privacy van mijn kind?
Uw kind werkt in de cloud met bepaalde onderwijsprogramma’s. Met de leveranciers hebben wij bewerkersovereenkomsten afgesloten om de privacy van uw kind te kunnen waarborgen.
Alle Chromebooks worden voorzien van de ‘Netop Vision' App, waarmee docenten tijdens de les kunnen zien wat uw kind doet met zijn/haar Chromebook. De docent kan hiermee ook centraal alle Chromebooks aansturen. Zo zorgen docenten voor een veilige leeromgeving.
Hoe zijn docenten toegerust om in hun lessen met Chromebooks te werken?
Docenten leren binnen hun eigen sectie met ICT werken in hun lessen. De ene sectie is daar verder in dan de andere. In de afgelopen jaren hebben we tijdens pilots ervaring opgedaan met digitale werkvormen. De invoering van Chromebooks in de brugklas is een passende vervolgstap in een ontwikkeling waarin we zelf ook elke dag blijven leren en ontwikkelen. De werkgroep ICT leidt en faciliteert deze ontwikkeling en zorgt voor bijscholing van docenten.
Mag ik ook ergens anders een Chromebook kopen voor mijn kind?
Als school raden we dit sterk af. Door via één kanaal alle Chromebooks in te kopen zorgen wij ervoor dat deze goed zijn ingericht. Uw kind kan er direct mee werken. Daarnaast zoeken we een leverancier uit die concurrerende prijzen hanteert. Ten slotte zijn er op school reserve-Chromebooks die uw kind kan gebruiken als zijn/haar Chromebook kapot of beschadigd is.(*) Dit garandeert dat uw kind altijd over een werkend apparaat beschikt.
* Dit geldt alleen als u een Chromebook via school aanschaft bij The Rent Company
Hoelang gaat een Chromebook mee?
De minimale levensduur van een Chromebook is 3 jaar. Doordat er een standaardverzekering in de koop of huur is inbegrepen, is uw kind verzekerd van een werkend apparaat. Afhankelijk van de technologische ontwikkelingen en hoe uw kind de Chromebook behandeld heeft, kan deze langer gebruikt worden. U moet er rekening mee houden dat u na verloop van tijd wellicht een ander device voor uw kind zal moeten aanschaffen. Wij blijven ook in de toekomst zoeken naar betaalbare oplossingen.
Kunnen leerlingen geen gewone computer van school gebruiken?
Wij beschikken over een beperkt aantal computers in de school, zo’n 130 pc’s. De meerwaarde van een eigen Chromebook is dat leerlingen in elke les digitaal kunnen werken en leren. De docent kan op een meer gevarieerde wijze lesgeven. De leerlingen kunnen thuis ook direct verder met hun eigen leermateriaal.
Kan de school geen Chromebook voor alle leerlingen kopen door de boeken af te schaffen?
De WZ zorgt ervoor dat het lesmateriaal betaald wordt vanuit de leermiddelenbijdrage van het Rijk. Dit geldt voor papieren leer- en werkboeken. In de toekomst is dit ook van toepassing voor digitale content, eventueel aangevuld met (werk)boeken. De educatieve uitgevers rekenen helaas nog geen lagere bedragen voor digitale boeken en aanvullende content.
Wat gebeurt er als een Chromebook niet past in het gezinsbudget?
Wij willen dat iedere leerling onderwijs kan volgen op de WZ. Daarom spreken wij met de leverancier af dat ouders een Chromebook ook voor een redelijk bedrag kunnen huren. In de huur zit een verzekering voor schade, diefstal en verlies inbegrepen.
Als huren niet haalbaar is, kunnen we uw kind een Chromebook in bruikleen geven. Neem in dit geval contact op met mevrouw H. den Boer-van den Berg (
hb@csgwillemdezwijger.nl).
Staat uw vraag hier niet bij?
Hebt u nog vragen over veiligheid, privacy, digitale didactiek en de lessen ICT en Media? Neem dan contact op met Marien Zonnenberg, docent ICT en Media,
zg@csgwillemdezwijger.nl.
Algemene vragen over Chromebooks en de Cloud
Wat is een Chromebook?
Een Chromebook lijkt op een laptop die volledig gebaseerd is op de cloud. Dat wil zeggen dat alles online gebeurt. Hierdoor is deze ‘laptop’ sneller, simpeler en veiliger dan andere laptops.
Wat is de Cloud?
De Cloud is het Internet. Werken in de Cloud betekent dat de programma’s (software) en bestanden die leerlingen gebruiken niet meer op de computer staan, maar online, op het Internet. Een Chromebook is de toegangspoort tot die programma’s en data. Om in de cloud te werken is een verbinding met het Internet nodig. Je kunt wel tijdelijk je documenten offline opslaan, zodat je ermee kunt werken als je geen internettoegang hebt. Wij gebruiken op school diverse cloudtoepassingen, waaronder Office 365 en Magister.
Wat is het verschil met een Windows-laptop?
Op een Chromebook staat alleen maar de browser van Google: Chrome. Alles wat een leerling doet en alle toepassingen die hij gebruikt bevinden zich in de Cloud. Dit hoeven niet per se producten van Google te zijn. We maken op school bijvoorbeeld gebruik van de online versie van de Microsoft Office-toepassingen.
Kan ik bestanden downloaden?
Ja, dat kan. Leerlingen werken in de Cloud, maar kunnen bestanden lokaal opslaan in hun Chromebook. Bijvoorbeeld om ze vervolgens ergens anders online op te slaan of om ze te verzenden.
Waarom zit er een lichte processor in?
Een computer ‘rekent’ met een processor. Een Chromebook heeft minder rekenkracht nodig, want die komt nu vanuit de Cloud. Voorheen kwam deze uit de computer zelf. Een Chromebook hoeft eigenlijk niet veel meer te doen dan toegang tot websites te verstrekken. Dat heeft tot gevolg dat een Chromebook ondanks de kleine processor toch een van de snelste laptops is.
Wat is een webapp?
Webapps zijn programma’s (apps, net als op een smartphone) die zijn bedoeld om uitsluitend in de browser te worden gebruikt. Op een Chromebook die via de leverancier wordt aangeschaft staan alle op de WZ vereiste educatieve apps. Een leerling kan zelf webapps toevoegen.
Is de Chromebook veilig?
De Chromebook slaat je gegevens veilig op in de cloud. Dus als je Chromebook stukgaat of gestolen wordt, dan kun je altijd via een ander apparaat bij je gegevens komen. Een Chromebook zorgt automatisch voor beveiliging tegen virussen, zodat je onbezorgd kunt internetten. Tot slot is en blijft een Chromebook snel, ook na langere tijd.
Heb ik aparte beveiligingssoftware nodig?
Nee, die is niet nodig. Het Chrome-besturingssysteem heeft een virusbeveiliging ingebouwd. Google voorziet deze continu van de nieuwste updates en daarom ben je altijd veilig tegen virussen.
Hoe kan ik Microsoft Office gebruiken op de Chromebook?
Alle leerlingen krijgen van school een Office 365-account. Hiermee kunnen zij de online versies van Office-programma’s zoals Word, Excel, PowerPoint, etc. gebruiken.